Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Απλές σκέψεις για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας

     

  Τις τελευταίες ημέρες διαβάζοντας  διάφορες σελίδες στο διαδίκτυο παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει μια έντονη πολεμική κατά της Εκκλησίας, και ιδιαίτερα, κατά του ιερού μυστηρίου  της Θείας Ευχαριστίας.

 Όλοι γνωρίζουμε, ότι οι περισσότεροι "Χριστιανοί" κοινωνούν "για το καλό" μία ή δύο φορές το χρόνο, χωρίς εξομολόγηση και την απαραίτητη προετοιμασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο "αναξίως" προσερχόμενος στο εν λόγω μυστήριο να ζημιώνεται, αντί να ωφελείται πνευματικά.

 Σίγουρα κανείς δεν είναι άξιος να κοινωνεί των Αχράντων μυστηρίων, όπως λέει και η ευχή του Χερουβικού ύμνου: "ουδείς άξιος των συνδεδεμένων ταις σαρκικαίς επιθυμίες και ηδοναίς προσέρχεσθαι..." Παρ' όλα αυτά ο Θεός συγκαταβαίνει στην ανθρώπινη αδυναμία και ο Ίδιος μας προτρέπει να τον κοινωνούμε.

Μήπως ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση;

Μήπως αυτοί που φοβούνται πως θα αρρωστήσουν από τη λαβίδα του ιερέα, είναι καλύτερα, για δική τους ωφέλεια, να μην κοινωνούν ; 

Μήπως είναι ευκαιρία για όλους μας να επαναπροσδιορίσουμε την πίστη για το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας;

Σε κάθε περίπτωση πάντως,απ' όλη αυτή την κατάσταση μόνο καλό θα προκύψει. Η Εκκλησία μας δεν έχει τίποτα να φοβηθεί... Τι κι αν αδειάσουν οι Εκκλησιές... Η Θεία Λειτουργία για να γίνει χρειάζεται έναν παπά και έναν πιστό... Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν...

                                                               Σεμπρεβίβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου